1 2 3 4 4 A
Selasa, 23 Julai 2024
. bersamaan 16 Muharram 1446
  •  +6 097258979
  •  mtstumpat@yik.edu.my
  •  

Seuntai Kata Selembut Bicara

 Aluan Mudir Hashim 1

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على سيدنا محمد وعلى آله الطيبين الطاهرين ومن تبعهم إلى يوم الدين. وبعد..

 

         Alhamdulillah setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Ilahi dengan dengan izin dan pertolongan dari-Nya Portal Rasmi Maahad Tahfiz Sains Bustanul Arifin dapat beroperasi dengan jayanya selari dengan tuntutan dunia global yang tiada sempadan.

Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Yayasan Islam Kelantan


kpm

FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN

Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan.

Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketerampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri, serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga, masyarakat dan negara.

Visi dan Matlamat

 

quran

 

VISI

 

Merealisasikan Falsafah Pendidikan Yayasan Islam Kelantan disamping melahirkan para Huffaz yang berketerampilan dalam semua bidang menjelang 2025

 


 

MISI

 

Melahirkan para Huffaz yang mampu menghayati isi kandungan Al-Quran, menguasai ilmu waqi'e dan syar'ie serta memiliki sahsiah terpuji disamping mempunyai kecerdasan mental dan fizikal. 

Latar Belakang Penubuhan Sekolah Maahad Tahfiz Sains Bustanul Arifin.

 

{tab title="PENGENALAN" align="justify"}

 

PENGENALAN

SMU(A) BUSTANUL ARIFIN ditubuhkan berasaskan kepada Sekolah Menengah Arab Bahariah yang dibantu  oleh Yayasan Islam Kelantan dan telah diistiharkan dengan rasminya pada 01 Januari 1985 sebagai SMU (A) BUSTANUL ARIFIN.

Sekolah Menengah Agama Bahariah ditubuhkan pada awal Julai 1963 dengan menumpang sementara di rumah Encik Wan Ibrahim bin Wan Mamat, di kampung Dalam Ru, Tumpat dengan pelajarnya seramai 33 orang dibawah pengawalan seorang guru selaku guru besar pertama iaitu Ustaz Hassan bin Musa. Pada tahun 1964 sekolah tersebut telah berpindah bangunan baru yang disewa khas di rumah Mandur Sulaiman di kampung Dalam Ru, Tumpat.

Interpretasi Lencana Sekolah

WARNA

 

logo hijau

Hijau membawa maksud kesuburan dan keberkatan hasil daripada keimanan dan ketaqwaan warga MTSBA.

logo hijau

Kuning melambangkan keteguhan dan kegigihan dalam usaha mencapai cita-cita kami

logo hijau

Putih ialah kebersihan dan kesucian matlamat serta tulus hati kami.

logo hijau

Merah itu berani dan kami tidak akan pernah gentar dengan cabaran.

 

Hubungi Kami

MAAHAD TAHFIZ SAINS BUSTANUL ARIFIN
BERANGAN 16200, TUMPAT, KELANTAN.

   09-7960130 / 09-7258979
   09-7960136 / 09-7255979
   mtstumpat(a)yik.edu.my

qr

PENAFIAN : Maahad Tahfiz Sains Bustanul Arifin tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi daripada laman web ini.

  • Tarikh Kemaskini :       Isnin, 27 Nov 2023.

LOG MASUK