Persoalan tentang laman web Maahad Tahfiz Sains Tumpat; aplikasi, cara penggunaan, kemaskini dan sebagainya.

Keistimewaan portal ini ialah reka bentuknya yang sesuai untuk paparan kesemua jenis browser terkini yang selalu digunakan oleh pelawat.

Ia juga telah dibangunkan dengan binaan komponen-komponen yang 'responsive' menjadikan rekabentuknya yang lebih fleksibel dan boleh dilayari dengan menggunakan pelbagai jenis peranti samada desktop, laptop, notebook, tablet atau telefon pintar seterusnya boleh disesuaikan dengan apa jua saiz resolusi.

Walaubagaimanapun, untuk memastikan tahap kefungsian yang optimum dan lancar serta paparan yang memuaskan, adalah disyor untuk dilayari menggunakan browser chrome atau firefox dengan saiz resolusi maksima yang boleh ditampung oleh peranti yang digunakan.

Perdaftaran tidak diperlukan, bahkan hampir semua makluman adalah dikhas kepada para pelawat dan ibu bapa yang ingin mengetahui perkembangan MTST. Walau bagamanapun guru perlu mempunyai akaun di web ini untuk mengakses beberapa ruangan yang hanya di khaskan kepada guru.

Setakat ini, keseluruhan maklumat yang dipaparkan adalah hasil kerjasama Unit IT dan guru bertugas yang menyumbangkan laporan dan bahan digital seperti gambar.

Kami mengharapkan lebih banyak penglibatan dari setiap unit dan badan organisasi di MTST untuk menghantar laporan dan berita menarik yang sesuai dikongsi samada berbentuk hardcopy ataupun softcopy.

Guru dan pengguna berdaftar boleh menyumbang artikel untuk dipaparkan di laman web ini. Panduan mengarang artikel boleh didapatkan di ruangan muat turun, atau dengan merujuk ruangan bantuan yang disediakan untuk editor portal MSTBA.

Pelawat juga boleh menyumbang dengan memberi / berkongsi maklumat dan idea kepada Unit IT dengan meninggalkan komen di artikel di laman web ini.

Pelawat dan warga MTST hanya boleh meninggalkan komen di artikel yang ditetap seperti artikel di ruangan berita dan aktiviti. Sila gunakan bahasa yang sesuai dan elakkan daripada menulis perkara-perkara sensitif yang boleh memberikan ketidakselesaan kepada pembaca yang lain.

Setiap pelawat boleh mendapatkan avatar atau gambar  disebelah nama mereka dengan berdaftar di gravatar.com. Gambar ini akan dipautkan kepada email yang digunakan bukan sahaja di web ini, tetapi di web-web yang lain yang menggunakan gravatar.

[ Pautan : Laman Gravatar ]

Fungsi utama ruangan e-penyertaan ialah untuk mendapatkan maklum balas pelawat dan ibubapa berhubung sesuatu isu.

Keputusan undian ini akan digunakan sebagai rujukan semasa melakukan penambahbaikan fungsi portal ini. Bergantung kepada jumlah penyertaan, undian juga akan digunakan untuk mendapatkan maklum balas mengenai sesuatu isu yang boleh menentukan perjalanan sekolah di masa akan datang.

Ruangan interaktif ini disediakan sekadar hiburan dan untuk menguji tahap pengetahuan pelawat mengenai perkara berkaitan MTSBA. Kesemua jawapan boleh didapatkan di dalam artikel yang diterbitkan di portal ini.

TRIVIA

Kebiasaannya, jawapan yang tepat kepada setiap soalan akan dipaparkan kepada pelawat untuk menjadikannya trivia tetapi pihak kami bersepakat untuk menyembunyikan jawapan tersebut bagi menambahkan lagi kualiti kuiz ini. Yang mana diakhir setiap sesi kuiz, pelawat akan diberikan sijil penghargaan berdasarkan gred yang diperolehi.

SIJIL PENGHARGAAN

Ia adalah sijil tidak rasmi yang keluarkan hanya untuk simpanan peribadi peserta yang berjaya menjawab soalan kuiz yang disediakan sehingga tamat. Ia tidak sah untuk digunakan dalam apa jua perkara rasmi.

Ibu bapa atau penjaga perlu memilih nama Maahad Tahfiz Sains Bustanul Arifin di aplikasi e_waris dan kemudian masukkan no. kad pengenalan pelajar sebagai kod pengesahan.

Antara maklumat pelajar yang boleh disemak di dalam aplikasi e-Waris adalah

  1. Keputusan peperiksaan penggal dan akhir tahun
  2. Prestasi hafazan
  3. Rekod kehadiran
  4. Rekod disiplin

Alhamdulillah, kami memerlukan maklum balas dari anda. Sila gunakan borang maklum balas atau pun borang Tanyakan Soalan di sebelah untuk menghantar soalan tersebut kepada kami dan pihak kami akan cuba menjawab persoalan anda samada dengan melalui email atau dipaparkan di halaman ini.

[ Pautan: Borang maklum balas ]